Inkoop van energie vraagt om kennis van de markt en economische ontwikkelingen. De prijsontwikkeling van olie en kolen heeft directe invloed op de energieprijs. Daarmee bevindt de prijs van stroom en gas zich in het woelige speelveld van economische en politieke ontwikkelingen in binnen- en buitenland.

Energie wordt in Nederland o.a. verhandeld op de beurs (Amsterdam Power Exchange) en is daarmee qua prijs onderhevig aan vraag en aanbod. Producenten en leveranciers in Nederland streven desondanks naar een stabiele marktsituatie met energieproducten tegen heldere prijzen en voorwaarden.

Fluctuerende energieprijzen houden een risico in voor grootverbruikers van energie, daarom is het voeren van een inkoopstrategie voor energie erg belangrijk. De kunst is dan om dit risico om te zetten in een kans. De eigen bedrijfsstrategie speelt daarin ook een rol.

– Speel je op zeker en ben je bereid daarvoor wat extra te betalen?
– Of kun je als bedrijf wel wat speculeren en maak je slim gebruik van wisselende stemmingen?
– Welk risico is acceptabel bij een gunstige inkoopprijs?

Hét panklare antwoord op deze vragen bestaat niet. Dit is nu net de crux van het verhaal. Wel bestaan er experts die in staat zijn de beschikbare marktinformatie op waarde te schatten en deze te vertalen naar een voor uw organisatie passende inkoopstrategie. Voor deze vertaling kunt en mag u gebruik maken van de expertise en deskundigheid van PragmaTech. Het zou voor een organisatie namelijk uitermate zonde zijn als er “aan de voorkant” enorme strategische efforts worden ondernomen om een zo goed mogelijk energiecontract af te sluiten om vervolgens te constateren dat “aan de achterkant” deze moeizaam verkregen energie inefficient wordt toegepast.
Wat dit aspect aangaat, zitten er in Nederland bij veel organisaties verbeterpunten.

Energiemarkt in Nederland
De energiemarkt Nederland is een uiterst volatiele markt geworden. Dat komt doordat er steeds meer factoren zijn die de markt beïnvloeden, vooral vanuit het buitenland. Hierdoor is het voor inkopers van energie van uitermate belang om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

APX1APX2APX3